+401 RSS-лента RSS-лента

Блог Ирины.

Автор блога: Ирина
Православие.
СВЯТОЙ ПРЕПОДОБНЫЙ СИМЕОН ПСКОВО-ПЕЧЕРСКИЙ.


Тропарь, глас 1:

Любо́вию Христо́вою се́рдце твое́ уязви́вый, ева́нгельски Тому́ после́довал еси́: я́ко дре́вний подви́жник преподо́бием украси́выйся, сла́вный насе́льник оби́тели Богома́тери у пеще́р Бо́гом зда́нных яви́лся еси́, и, благода́ть духо́вную свы́ше прие́мь, подае́ши ве́рным исцеле́ния, Симео́не богоблаже́нне, не преста́й моли́тися о чту́щих тя.

Кондак, глас 4:

Я́ко Бо́жия любве́ зерца́ло, во оби́тели Пече́рстей благода́тно просвети́лся еси́, о́браз и́ноческаго жития́ показу́я, трудолю́бием и послуша́нием на высоту́ доброде́телей восте́кл еси́. Те́мже, да́ры Ду́ха Свята́го от Го́спода почте́нный, чудеса́ мно́га ще́дро источа́еши, преподо́бне о́тче наш Симео́не, моли́ спасти́ся душа́м на́шим.
СВЯТАЯ ПРЕПОДОБНАЯ МЕЛАНИЯ РИМЛЯНЫНЯ.


Кондак преподобной Мелании Римляныни, глас 3:

Де́вства чистоты́ возлю́бльши и обру́чника к благи́м увеща́вши, премно́жество бога́тства расточи́ в пребыва́ние и́ночествующим, Богоблаже́нная, и оби́тели воздви́же. Те́мже в Небе́сныя оби́тели всели́ся, помина́й нас, Мела́ние всечестна́я.
СВЯТАЯ ВЕЛИКОМУЧЕНИЦА АНАСТАСИЯ УЗОРЕШИТЕЛЬНИЦА.


Тропарь, глас 4:

Победоно́снаго Воскресе́ния истинноимени́тая нарече́на еси́, му́ченице Христо́ва, побе́ды на враги́ поста́вила еси́ мук терпе́нием, Христа́ ра́ди, Жениха́ твоего́, Его́же возлюби́ла еси́. Того́ моли́ спасти́ ду́ши на́ша.

Кондак, глас 2:

Во искуше́ниих и ско́рбех су́щии, к твоему́ хра́му притека́юще, прие́млют честна́я дарова́ния от живу́щия в тебе́ Боже́ственныя благода́ти, Анастаси́е: ты бо при́сно ми́ру то́чиши исцеле́ния.

Молитва:

О многострада́льная и прему́драя великому́ченице Христо́ва Анастаси́е! Ты душе́ю на Небеси́ у Престо́ла Госпо́дня предстои́ши, на земли́ же, да́нною тебе́ благода́тию, разли́чная соверша́еши исцеле́ния. При́зри у́бо ми́лостивно на нас (имена), прося́щия твое́й по́мощи: простри́ ко Го́споду святы́я моли́твы твоя́ о нас, и испроси́ нам оставле́ние согреше́ний на́ших, неду́жным исцеле́ние, скорбя́щим и бе́дствующим ско́рую по́мощь; умоли́ Го́спода, да пода́ст всем нам христиа́нскую кончи́ну и до́брый отве́т на Стра́шнем суде́ Свое́м, да сподо́бимся и мы ку́пно с тобо́ю сла́вити Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха во ве́ки веко́в. Ами́нь.
СВЯТИТЕЛЬ ИОАСАФ, ЕПИСКОП БЕЛГОРОДСКИЙ.


Тропарь, глас 3:

Святи́телю Христу́ Бо́гу возлю́бленне, пра́вило ве́ры и о́браз милосе́рдия лю́дем был еси́, бде́нием же, посто́м и моли́твою я́ко свети́льник пресве́тлый просия́л еси́, и просла́влен от Бо́га яви́лся еси́: те́лом у́бо в нетле́нии почива́я, ду́хом же Престо́лу Бо́жию предстоя́, чудеса́ пресла́вная источа́еши. Моли́ Христа́ Бо́га, да утверди́т нас в Правосла́вии и благоче́стии, и спасе́т ду́ши на́ша.

Ин тропарь, глас 2:

Моли́твенниче изде́тства преизря́дный, богоизбра́нный святи́телю Христо́в Иоаса́фе, пра́вило ве́ры и о́браз милосе́рдия благоче́стным житие́м всем явля́еши и с ве́рою к тебе́ притека́ющим оби́льно исцеле́ния источа́еши. Моли́ Христа́ Бо́га, да утверди́т правове́рие, мир и благоче́стие и спасе́т ду́ши на́ша.

Кондак, глас 8:

Многоразли́чныя по́двиги жития́ твоего́ кто испове́сть? Многообра́зныя ми́лости Бо́жия тобо́ю явле́нныя кто исчи́слит? Дерзнове́ние же твое́ у Пречи́стыя Богоро́дицы и Всеще́драго Бо́га до́бре ве́дуще, во умиле́нии серде́чнем зове́м ти: не лиши́ и нас твое́я по́мощи и заступле́ния, святи́телю Христо́в и чудотво́рче Иоаса́фе.

Молитва:

О уго́дниче Бо́жий святи́телю Иоаса́фе! Из глубины́ се́рдца взыва́ем к тебе́ раби́ Бо́жии (имена), огради́ нас от собла́зна, ересе́й и раско́лов, научи́ го́рняя му́дрствовати, разсе́янный ум наш просвети́ и на путь и́стины напра́ви, охладе́вшее се́рдце согре́й любо́вию ко бли́жнему и ре́вностию ко исполне́нию веле́ний Бо́жиих, грехо́м и нераде́нием осла́бленную во́лю на́шу оживотвори́ благода́тию Ду́ха Всесвята́го: да твоему́ па́стырскому гла́су после́дующе, сохрани́м в чистоте́ и пра́вде ду́ши на́ша, и та́ко, Бо́гу помога́ющу, Небе́снаго Ца́рствия дости́гнем, иде́же ку́пно с тобо́ю воспросла́вим пречестно́е и великоле́пое и́мя Отца́ и Сы́на и Ду́ха Свята́го во ве́ки веко́в. Ами́нь.
СВЯТОЙ ПРЕПОДОБНЫЙ НИЛ СТОЛОБЕНСКИЙ.


Тропарь, глас 4:

Я́ко свети́льник всесве́тел, яви́лся еси́ во о́стpове Селиге́pа е́зеpа, пpеподо́бне о́тче Ни́ле, ты бо кpест Хpисто́в от ю́ности своея́ на pа́мо взе́м, усе́pдно Тому́ после́довал еси́, чистото́ю Бо́гови пpибли́жився, отону́дуже и чуде́с даpова́нием обогати́лся еси́. Тем и мы, пpитека́юще к pа́це моще́й твои́х, уми́льно глаго́лем: о́тче пpеподо́бне, моли́ Хpиста́ Бо́га спасти́ся душа́м на́шим.

Молитва:

О вели́кий уго́дниче, пресла́вный чудотво́рче, собра́нного зде о тебе́ ста́да Христо́ва бо́дрый па́стырю и оби́тели сея́ Бо́гом да́нный нача́льниче, Ни́ле всеблаже́нне! Душе́ю на Небеси́ Престо́лу Бо́жию предстоя́й и Тро́ичныя сла́вы наслажда́яйся, те́лом же на земли́ в Боже́ственном хра́ме сем почива́яй и от него́ да́нною ти свы́ше благода́тию разли́чная источа́яй чудеса́, при́зри ми́лостивым о́ком на предстоя́щия честне́й твое́й ра́це лю́ди и прося́щия си́льныя твоея́ по́мощи. Се бо мы в безме́рных согреше́ниях оскверни́вшиися и в ти́не страсте́й при́сно валя́ющиися, пра́ведный гнев Бо́жий на себе́ наведо́хом и вся́кия ми́лости недосто́йны сотвори́хомся; те́мже и не сме́юще возвести́ оче́с на́ших к высоте́ Небе́сней, ниже́ вознести́ моле́бный глас, се́рдцем сокруше́нным и ду́хом смире́нным тебе́ в хода́тайство и посо́бие призыва́ем. Ты у́бо, я́ко стяжа́вый дерзнове́ние, воздви́гни горе́ преподо́бныя твоя́ ру́це, я́коже иногда́ чу́дный о́ный Моисе́й Богови́дец Амали́ка побежда́яй, и просте́р к Го́споду Творцу́ всех и Бо́гу те́плую свою́ моли́тву, испроси́ Це́ркви благостоя́ние, возду́ха благорастворе́ние, земли́ плодоно́сие. Изба́ви же всех, ве́рою несумне́нною к Бо́гу приходя́щих и многоцеле́бныя мо́щи твоя́ благогове́йно почита́ющих, от вся́ких бед душе́вных и теле́сных, от всех томле́ний и прило́гов диа́вольских. Бу́ди печа́льным уте́шитель, неду́гующим врач, напа́ствуемым помо́щник, наги́м покрови́тель, вдови́цам засту́пник, си́рым защи́тник, младе́нцем пита́тель, ста́рым укрепи́тель, стра́нствующим путево́ждь, пла́вающим ко́рмчий и исхода́тайствуй всем, кре́пкия по́мощи твоея́ усе́рдне тре́бующим, вся я́же ко спасе́нию поле́зная. Я́ко да твои́ми моли́твами наставля́еми, путь на земли́ маловре́меннаго жития́ на́шего безбе́дне соверши́м, улучи́м же на Небеси́ несконча́емый поко́й и просла́вим ку́пно с тобо́ю всех благи́х Да́теля, еди́наго в Тро́ице сла́вимаго Бо́га Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно, и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
СВЯТАЯ ВЕЛИКОМУЧЕНИЦА ВАРВАРА.


Тропарь, глас 8:

Варва́ру святу́ю почти́м: вра́жия бо се́ти сокруши́, и я́ко пти́ца изба́вися от них, по́мощию и ору́жием Креста́, всечестна́я.

Ин тропарь, глас 4:

А́гнице всеблаже́нная Варва́ро, Боже́ственне озари́вшися Све́том Святы́я Тро́ицы Трисо́лнечным и в купе́ли утверди́вшися, в побежде́ние ле́сти оте́ческия ве́ру испове́дала еси́ Христо́ву. Тем, всечестна́я, свы́ше благода́ть тебе́ дарова́ Бог исцеля́ти неду́ги и боле́зни вся. Его́же моли́, великому́ченице, да спасе́т ду́ши на́ша.

Кондак, глас 4:

В Тро́ице благоче́стно пева́емому, после́довавши Бо́гу, страстоте́рпице, и́дольская притупи́ла еси́ чти́лища; посреде́ же по́двига страда́льчествующи, Варва́ро, мучи́телей преще́ния не устраши́лася еси́, мужему́дренная, велегла́сно пою́щи при́сно: Тро́ицу чту, Еди́но Божество́.
СВЯТОЙ ПРЕПОДОБНЫЙ САВВА СТОРОЖЕВСКИЙ.


Тропарь, глас 8:

Пусты́ни яви́лся еси́ до́бpое пpозябе́ние, пpеподо́бне: от ю́ности бо изво́лил еси́ чи́стое житие́, духо́вному твоему́ учи́телю после́дуя, и Того́ уче́нием ум к Небе́сным впеpи́в, и ста́ду твоему́ пpему́дp наста́вник показа́лся еси́; тем и Хpисто́с, я́ко пpесве́тла тя свети́льника, чудесы́ обогати́. Са́вво о́тче наш, моли́ спасти́ся душа́м на́шим.

Кондак, глас 2:

Госпо́дним жела́нием распали́вся, стра́сти плотски́я воздержа́нием оттря́с, Боже́ственнаго све́та незаходи́мое свети́ло яви́лся еси́, чуде́с луча́ми всех просвеща́еши притека́ющих к моще́м твои́м, Са́вво, преподо́бне о́тче наш.

Молитва:

О пречестна́я и свяще́нная главо́! Небе́снаго Иерусали́ма граждани́не, Пресвяты́я Тро́ицы обита́лище, преподо́бне о́тче Са́вво! Ве́лие име́я дерзнове́ние ко Всеми́лостивому Влады́це, моли́ся о ста́де огра́ды твоея́ и о всех по ду́ху ча́дех твои́х. Не премолчи́ за ны ко Го́споду и не пре́зри ве́рою и любо́вию чту́щих тя. Испроси́ предста́тельством твои́м у Царя́ ца́рствующих мир Це́ркви, под зна́мением креста́ вои́нствующей, архиере́ом святи́тельства благоле́пие, мона́шествующим до́брое в по́двизех тече́ние; святе́й оби́тели сей, гра́ду сему́ и всем градом и стра́нам охране́ние; ми́ру безмяте́жие и мир, гла́да и па́губы избавле́ние; ста́рым и немощны́м утеше́ние и подкрепле́ние, ю́ным и младе́нцам благо́е в ве́ре возраста́ние, в Ева́нгельском уче́нии тве́рдое обуче́ние, и в чистоте́ и целому́дрии пребыва́ние; вдови́цам и сиротам ми́лость и заступле́ние, плене́нным отра́ду и возвраще́ние, боля́щим исцеле́ние, малоду́шным успокое́ние, заблу́ждшим исправле́ние, согреша́ющим дух сокруше́ния, бе́дствующим благовре́менну по́мощь. Не посрами́ нас, к тебе́ с ве́рою притека́ющих, споспешеству́й, я́ко чадолюби́вый оте́ц ча́дам, и нам понести́ и́го Христо́во во благоду́шии и терпе́нии, и всех упра́ви в ми́ре и покая́нии сконча́ти живо́т свой непосты́дно и пресели́тися со упова́нием во оби́тели Небе́сныя. Иде́же ты, по труде́х и по́двизех, ны́не водворя́ешися со А́нгелы и Святы́ми, зря и прославля́я Бо́га, в Тро́ице сла́вимаго, Отца́, и Сы́на, и Свята́го Ду́ха. Ами́нь.
СВЯТОЙ ПРАВЕДНЫЙ ФИЛАРЕТ МИЛОСТИВЫЙ.


Тропарь праведному Филарету Милостивому, глас 4:

Авраа́му в ве́ре подража́я, И́ову же в терпе́нии после́дуя, о́тче Филаре́те, блага́я земли́ разделя́л еси́ неиму́щим и лише́ние сих терпе́л еси́ му́жественне. Сего́ ра́ди све́тлым тя венце́м увенча́ Подвигополо́жник, Христо́с Бог наш, Его́же моли́ спасти́ся душа́м на́шим.

Кондак праведному Филарету Милостивому, глас 3:

И́стинно всеизря́дная твоя́ ку́пля зри́тся и му́дрою бы́ти су́дится все́ми благому́дрствующими: отда́л бо еси́ до́льняя и кратковре́менная, взыску́я Го́рних и ве́чных. Те́мже и досто́йно стяжа́л еси́ ве́чную сла́ву, ми́лостиве Филаре́те.

Ин кондак праведному Филарету Милостивому, глас 2:

Бога́тство твое́ расточи́л еси́ убо́гим и Небе́сное бога́тство ны́не восприя́л еси́, Филаре́те всеблаже́нне, сего́ ра́ди тя почита́ем, соверша́юще па́мять твою́, доброде́тели о тезоимени́те.

Молитва святому праведному Филарету Милостивому:

О, преди́вне избра́нниче Бо́жий, Филаре́те Ми́лостивый! А́мнии преще́дрый хлебода́телю, Правосла́вия свети́льниче, Го́спода Бо́га ра́бе благи́й и ве́рный! Ты́ бо все́м се́рдцем ева́нгельски Христу́ после́довавый и да́нный тебе́ тала́нт прему́дре умно́живый: си́рых и убо́гих оде́явый и напита́вый; стра́нных и ни́щих в до́м сво́й введы́й, в ско́рбех и печа́лех су́щих уте́шивый, уме́рших и на сто́гнах пове́рженных гро́бу преда́вый; все́м вся́чески послужи́вый, и та́ко ве́ру свою́ в дела́х показа́л еси́. Е́й, святы́й уго́дниче Бо́жий, не пре́зри на́с, печа́льми жите́йскими изныва́емых и страстьми́ грехо́вными обурева́емых. Во вся́ дни́ уны́ние и малоду́шие коле́блют на́шу ве́ру, жестокосе́рдие и озлобле́ние снеда́ют сердца́ на́ша и охлажда́ют любо́вь на́шу; честолю́бие же и нетерпе́ние растлева́ют души́ на́ша, и та́ко, а́ки ни́щии, в дела́х благи́х обнища́хом. Ты́ же, О́тче пра́ведный, милосе́рдствуя о на́с, умоли́ Христа́ Бо́га, да обогати́т сердца́ на́ша Ду́хом Свои́м Святы́м, исцели́т душе́вныя и теле́сныя неду́ги на́ша, и, а́ки ни́ву жа́ждущую, напои́т на́с щедро́тами человеколю́бия Своего́; да ве́ре, долготерпе́нию и милосе́рдию твоему́ подража́юще, во благоче́стии и чистоте́ поживе́м вся́ дни́ живота́ на́шего. Еще́ мо́лим тя́, преблаже́нне, егда́ приспе́ет жития́ на́шего отше́ствие, к покая́нию нелицеме́рному на́с подви́гни, да Христу́ Спаси́телю на́шему чрез святы́я Его́ Та́инства приобщи́мся и насле́дники Ца́рствия Небе́снаго бу́дем, иде́же в ра́дости святы́х и А́нгелов сподо́бимся и мы́ покланя́тися и воспева́ти Трисвято́е И́мя: Отца́, и Сы́на, и Свята́го Ду́ха, во ве́ки веко́в. Ами́нь!
СВЯТОЙ ПРЕПОДОБНОМУЧЕНИК И ИСПОВЕДНИК СТЕФАН НОВЫЙ.


Тропарь, глас 4:

По́стнически предподвиза́вся на горе́, у́мная враго́в ополче́ния всеору́жием Креста́ погуби́л еси́, всеблаже́нне, па́ки же ко страда́льчеству му́жески вооружи́лся еси́, уби́в Копрони́ма мече́м ве́ры, и обои́х ра́ди венча́лся еси́ от Бо́га, преподобному́чениче Стефа́не приснопа́мятне.

Ин тропарь, глас 3:

Я́ко предпросия́вый, Стефа́не, житие́м по́стническим, и в ми́ре облиста́л еси́ тече́нием страда́льчества, разгна́л еси́ мра́чную пре́лесть ерети́чествующих, показа́вый и́стинную сла́ву правосла́вных, сего́ ра́ди просла́вился я́ко Боже́ственный свиде́тель И́стины Христо́вы.

Кондак, глас 3:

Из непло́дна, преподо́бне, ко́рене возрасте́ ветвь первострада́льцу тезоимени́те, мона́хов наста́вник вели́к, о́тче, яви́лся еси́ и, я́рости не убоя́вся царя́, не хотя́ща Христо́в че́ствовати о́браз, сего́ ра́ди сконча́вся, му́ченический вене́ц прия́л еси́, Стефа́не.
СВЯТОЙ ПРЕПОДОБНЫЙ СТИЛИАН ПАФЛАГОНСКИЙ.


Тропарь преподобному Стилиану Пафлагонскому, глас 3:

Сто́лп воодушевленный воздержа́ния, сто́лп неколеби́мый Це́ркве, Стилиа́не, соде́лался еси́, блаже́нне. Го́споду от ю́ности вве́рился еси́, обита́лище Ду́ха яви́лся еси́, о́тче преподо́бне, Христа́ Бо́га моли́ дарова́ти на́м ве́лию ми́лость.

Кондак преподобному Стилиану Пафлагонскому, глас 4:

От утро́бы ма́терния освяти́выйся, я́ко Боже́ственный Самуи́л, богоно́сне, подви́жнически Христа́ Бо́га просла́вил еси́. Те́мже исцеле́ний показа́лся еси́ кла́дязь и предста́тель боже́ственный отроко́в и младе́нцев, Христо́с бо тя́ све́тло сла́вит, Его́же измла́да, Стилиа́не, просла́вил еси́.

Молитва преподобному Стилиану Пафлагонскому:

О, свяще́нная главо́, преподо́бне о́тче Стилиа́не! По́двигом до́брым подвиза́вся на земли́, на небесе́х восприя́л еси́ вене́ц пра́вды от Христа́ Бо́га на́шего. Те́мже на тво́й святы́й о́браз взира́юще, о пресла́внем сконча́нии жи́тельства твоего́ ра́дуемся и чти́м святу́ю па́мять твою́. Почита́юще же твое́ ве́лие дерзнове́ние пред Го́сподем, со смире́нием мо́лим тя́, преподо́бне о́тче: воззри́ у́бо благосе́рдым о́ком любве́ твоея́ на на́с, недосто́йных рабо́в твои́х, и потщи́ся богоприя́тным твои́м хода́тайством испроси́ти у Царя́ ца́рствующих и Го́спода госпо́дствующих, да проба́вит вели́кия и бога́тыя ми́лости Своя́ на на́с, гре́шных, да пода́ст на́м ду́х пра́выя ве́ры, ду́х любве́, ми́ра и ра́дости о Ду́се Свя́те, да изба́вит ны́ от вся́ких бе́д и напа́стей, да ниспо́слет вся́ поле́зная ко спасе́нию ду́ш на́ших. Е́й, свя́тче Бо́жий, не посрами́ упова́ния на́шего, е́же на тя́ по Бо́зе и Богоро́дице возлага́ем, но бу́ди на́м помо́щник и покрови́тель во спасе́ние, да сподо́бимся сконча́ти житие́ на́ше в покая́нии и восприи́мем ве́чная блага́я во Ца́рствии Христа́ Бо́га на́шего, и просла́вим человеколю́бие Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, и твое́ свято́е заступле́ние, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.